Hoe werkt een warmtepomp?

 

Wil je een warmtepomp aanschaffen, dan heb je de keuze uit een all-electric of een hybride warmtepomp. De all-electric is een zelfstandige warmtepomp en verwarmt het hele jaar door je woning en het tapwater. Je hebt hierdoor geen gas meer nodig. De hybride variant verwarmt alleen de woning en wordt op koudere dagen geholpen door de cv-ketel. 

Hoe werken ze?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur verplaatst, waardoor het kan worden gebruikt om een gebouw te verwarmen of koelen. Het werkt volgens het principe van thermodynamica en maakt gebruik van een koelmiddel om warmte te verplaatsen.

Een warmtepomp bestaat uit vier belangrijke onderdelen: een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel. Het koelmiddel wordt door deze onderdelen geleid en doorloopt verschillende fasen.

Verdamper: Het koelmiddel begint als een vloeistof en wordt verdampt door warmte op te nemen uit de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld de buitenlucht zijn of de grond.

Compressor: De verdampte koelvloeistof wordt vervolgens door de compressor geperst, waardoor de druk en temperatuur van het gas stijgt.

Condensor: Het hete gas wordt vervolgens door de condensor geleid, waar het warmte afgeeft aan de omgeving en afkoelt tot een vloeistof.

Expansieventiel: De vloeistof stroomt vervolgens door het expansieventiel, waar het druk en temperatuur verliest en weer verdampt kan worden in de verdamper.

Dit proces herhaalt zich continu, waardoor warmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur wordt verplaatst en gebruikt kan worden om een gebouw te verwarmen.