Een warmtepomp om uw huis duurzaam te verwarmen

 

Het aanschaffen van een warmtepomp wordt steeds aantrekkelijker. Gas wordt steeds duurder. En door de stijgende gasprijzen gaat de energierekening omhoog. Daarnaast wil de overheid de overstap van een cv-ketel naar de warmtepomp stimuleren door middel van subsidie. Met een warmtepomp heeft u lagere of geen gaskosten, beperkt u uw CO2-uitstoot én maakt u een goede (tussen)stap naar gasloos wonen.

 

 

Waarom kiezen voor een elektrische warmtepomp

 

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen die werken op fossiele brandstoffen. In plaats van het verbranden van gas of olie, maakt een warmtepomp gebruik van de warmte die van nature aanwezig is in de lucht, bodem of grondwater. Door deze warmte te onttrekken en te gebruiken om te verwarmen of te koelen, kan een warmtepomp zeer efficiënt en energiezuinig werken.

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat het helpt om de CO2-uitstoot te verminderen. Omdat een warmtepomp geen fossiele brandstoffen gebruikt, is de CO2-uitstoot aanzienlijk lager dan bij traditionele verwarmingssystemen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook helpen om energiekosten te besparen.

Een ander voordeel van een warmtepomp is dat het zeer veelzijdig is. Het kan zowel gebruikt worden om een woning te verwarmen als te koelen. In de zomer kan een warmtepomp de warmte uit een woning onttrekken en deze naar buiten afvoeren, waardoor de binnentemperatuur daalt. Dit kan helpen om de energierekening te verlagen in vergelijking met traditionele airconditioning.

Tot slot kan een warmtepomp ook zeer efficiënt werken in combinatie met andere duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Door de warmtepomp te voeden met zelf opgewekte energie, kan de CO2-uitstoot verder verminderd worden en kunnen de energiekosten nog verder dalen.

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom iemand een warmtepomp zou moeten overwegen. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen, het kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en het is zeer veelzijdig en efficiënt.

Past een elektrische warmtepomp bij mijn woning?

 

De beste situatie voor een elektrische warmtepomp is een nieuwbouwwoning omdat isolatie, warmte-afgifte en ventilatie daar optimaal op elkaar zijn afgestemd. Maar ook voor een bestaande woning zijn er voldoende mogelijkheden. De mate waarin je woning geïsoleerd is en het soort afgiftesystemen (radiatoren of vloerverwarming) zijn daarbij bepalend voor het succes en het rendement van jouw installatie.

Heb je een oudere woning? Start dan eerst met isoleren. Is vloerverwarming aanleggen lastig, denk dan ook eens aan een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen. Blijkt dat een elektrische warmtepomp in jouw geval echt niet kan, combineer dan jouw cv-ketel met een hybride warmtepomp. Je bespaart dan al gauw tot 60% op je gasverbruik.

3 redenen om te kiezen voor een elektrische warmtepomp

Een vaak vergeten voordeel van een warmtepomp is dat het proces van verwarmen ook om te draaien is.  De warmtepomp maakt dan geen warm, maar koud water waarmee de temperatuur van je woning naar beneden gebracht kan worden. Met steeds warmer wordende zomers geniet je dan het hele jaar door van een comfortabel binnenklimaat.

 

Met een elektrische warmtepomp gebruik je niet langer aardgas om je huis te verwarmen en warm water te maken. Je warmtepomp verbruikt wel stroom. De manier waarop deze stroom wordt opgewekt en of je eventueel nog zelf stroom opwekt met zonnepanelen, heeft invloed op de hoeveelheid CO2 die je dan nog uitstoot.

 

Een elektrische warmtepomp heeft minder onderhoud nodig dan een cv-ketel, maar is niet onderhoudsvrij. Net zoals bij een cv-ketel verlengt periodiek onderhoud de levensduur van je warmtepomp. Het grote voordeel is dat een gasaansluiting ontbreekt. Daarmee is de kans op bijvoorbeeld een koolmonoxide vergiftiging bij een niet goed werkende installatie niet langer aanwezig.

 

Subsidie warmtepompen

Een warmtepomp vraagt een hogere investering dan een CV-ketel. Uw stookkosten dalen echter wel. Bovendien levert u met een warmtepomp ook een bijdrage aan een duurzamere samenleving. Omdat de overheid heeft besloten dat alle woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij moeten zijn, is er een subsidie beschikbaar. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type apparaat en het vermogen.

Heb ik voldoende ruimte in en buiten mijn huis

Als je overweegt om een warmtepomp te plaatsen, kijk dan eerst of er voldoende ruimte is. Bij een nieuwbouwwoning is al in de ontwerpfase rekening gehouden met de installatie. Bij een bestaande woning is dat niet het geval en wordt de installatie meestal geplaatst op de plek van de cv-ketel.

Een warmtepomp bestaat uit een binnen-unit, een buiten-unit en een voorraadvat voor warm water. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de warmtepomp zo efficiënt mogelijk kan werken en er altijd voldoende warm water voorhanden is. Voor het plaatsen van de buiten-unit zijn meerdere opties mogelijk. Op het dak, aan de muur of op de grond. Het benodigde leidingwerk, constructie van het dak en de bereikbaarheid voor onderhoud spelen een rol bij de plaatsing. Maar ook het geluid kan invloed hebben op de plaats van de buiten-unit.

 

Vraag hier je offerte op.